Jooga ja sukupuolen moninaisuus

cat-814952_1920

[Valokuvassa ruskeanmusta kissa venyttelee etutassujaan ja haukottelee. Sillä on vihreät silmät. Kuva on otettu ulkona, aurinko paistaa ja tausta on vihreä.]

Sisältövaroitukset: binäärinen sukupuoli, essentialismi

Joogasalissa on tavallista kuulla huolettomia heittoja, joista paistaa läpi pelkistetty binäärinen eli kaksijakoinen käsitys sukupuolista. Joogaopettajat voivat puhua ”naisenergiasta”, ”miesenergiasta” ja esimerkiksi kehottaa jossain mudrassa (käsien asennossa) ”miehiä” laittamaan oikean peukalon päällimmäiseksi ja ”naisia” laittamaan kätensä käänteiseen asentoon, koska ”naisen ja miehen chakrat pyörivät eri suuntiin”. Tämän lisäksi ihmiset, jotka ovat jotain muuta kuin miehiä ja naisia – siis esimerkiksi muunsukupuoliset, transsukupuoliset, queerit, intersukupuoliset tai sukupuolettomat – kohtaavat joogapaikoissa ne samat ongelmat, jotka ovat vastassa muissakin liikunta- ja harrastuspaikoissa: naisille ja miehille jaetut pukuhuoneet, wc-tilat jne.

Mistä vanhoilliset sukupuolikäsitykset sitten tulevat joogasaleihin? Jooga on alunperin Intiassa kehittynyt menetelmä, joukko harjoituksia, joissa on ollut mukana uskonnollista sisältöä. Nykyään joogaa harjoitetaan myös ilman tätä sisältöä. Tämän kirjoittajat ovat suomalaisia, eivätkä pysty arvioimaan Intian kulttuuria ja uskonnollista perinnettä. Huomioitavaa on, että Intian hijrat, kolmannen sukupuolen edustajat, menettivät pyhän asemansa kristittyjen englantilaisten valtakaudella ja joutuivat yhteiskunnan marginaaliin, usein kerjäläisiksi tai prostituoiduiksi. Ei siis ole mitenkään itsestään selvää, että edes alkuperäiseen uskonnolliseen joogaperinteeseen olisi kuulunut binäärinen käsitys sukupuolesta. Ehkä joku paremmin Intialaista kulttuuria tunteva osaisi kertoa tästä asiasta enemmän.

Nykypäivän Suomessa joogalta on kuitenkin riisuttu suuri osa sen uskonnollisista piirteistä. Jooga on ihmisille keino rentoutua sekä parantaa fyysistä hyvinvointia. Jos joogaa ajatellaan tällaisena maallisena menetelmänä, ei ole yksinkertaisesti mitään syytä viljellä ulossulkevia fraaseja ja käytäntöjä. Olisi yksinkertaista puhua joogasta saadusta energiasta vain energiana, ilman sen yksilöimistä vain naisille tai miehille. Niiltä, jotka, varmasti hyvää tarkoittaen, sanovat kaikissa ihmisissä olevan sekä mies- että naisenergiaa, haluamme kysyä, miksi VAIN mies- ja naisenergiaa? Kaikissa ihmisissä on varmasti myös transenergiaa ja queerenergiaa, miksi siis tyytyä vain kahteen?

Emme ole tietenkään kieltämässä ihmisiä olemasta myös halutessaan naisia tai miehiä. On aivan oikein että jokainen saa halutessaan vahvistaa naisenergiaansa ja saada voimaa naiseudestaan. Vaadimme vain samaa oikeutta nonbinäärisille sukupuolille. Haluamme, että meitä ei pakoteta valitsemaan sopimattomista binäärisistä sukupuolista jompaa kumpaa. Haluamme nauttia queer-energiastamme ja vahvistaa sitä joogan avulla.

Tällä kirjoituksella haluamme herättää ihmiset keskustelemaan siitä, kuka on tervetullut joogaamaan ja kenelle se on mahdollista. Haluamme haastaa joogaohjaajat havainnoimaan millaista kieltä he käyttävät, onko se kutsuvaa ja helposti lähestyttävää vai pakottavaa, lokeroivaa ja ulossulkevaa? Lisäksi kehotamme joogasta kiinnostuneita nonbinääristen sukupuolten edustajia perustamaan omia joogaryhmiä ja nauttimaan yhdessä oman queer-energiansa kasvattamisesta.

Kirjoitti: Queerjoogatyypit

Jätä kommentti